zaterdag 4 augustus 2012

Kiezen is moeilijk

Ik wil zo snel mogelijk moeder worden. Op welke manier kan dat het beste?
Met deze vraag heb ik tijdens mijn vakantie een belafspraak gehad met de dokter uit de kliniek. Hij adviseert om met donorzaad over te stappen naar IUI en mijn huidige donor los te laten. Een mega stap voor mij vooral om het met Hem zo goed klikt. Maar het doel waarvoor we met elkaar in zee zijn gegaan is nog steeds niet behaald. Misschien is het dus wel het beste om elkaar los te laten.

Maar wat dan.... een onbekende donor via de spermabank? 3 jaar geleden was dat voor mij een onbespreekbare optie. Ik wilde dat mijn kind contact kan hebben met de man waar hij voor 50% uit bestaat. Nu vind ik het een reeele optie om met onbekend zaad te gaan werken. Ik weet dat het goed zaad is en dat er iemand achter zit die het mij (en andere vrouwen) gunt om een kindje te krijgen. Na het lezen van het boek "uit onbekende bron" en het gesprek met de psycholoog is me duidelijk geworden dat het voor het kind geen trauma hoeft te zijn als hij niet weet wie die andere 50% is. Kinderen voelen zich ontzettend gewenst en weten niet wat ze missen. Hun leven is zoals het is en dat is prima.
Doordat het kind vanaf zijn 16e contact kan leggen met de donor, kan het dus later alsnog duidelijkheid krijgen over de andere genen in hem dan die van zijn moeder.

Maar ik kan ook een bekende donor meenemen naar de kliniek. In een vlaag van wanhoop en onder invloed van hormomen rondom de escape-iui in mei heb ik via bam-man contact gelegd met een man die graag een bekende donor wil worden. We emailen soms en het is tijd om een afspraak te maken. Of niet als ik voor onbekend kies. Ik zie tegen het traject van kennismaken en afspraken maken op. Ik weet niet of ik voor de 3e keer wil onderzoeken of deze man een man is waarmee ik in de toekomst contact wil hebben in het belang van het kind. Mocht er een kind komen dan zitten we voor de rest van ons leven aan elkaar vast. Kennismaken en onderzoeken kost tijd en gevoelsmatig dringt de tijd.

Ik wil een keuze maken. En dan wel de keuze die voor dit moment het beste voor mij en in de toekomst voor mijn kindje is. Mijn hoofd zit vol. Ik weet niet hoe ik hem leger kan maken. Ik hoop maar dat ik op een ochtend wakker word en weet wat ik wil. Kiezen is zo moeilijk!

5 opmerkingen:

 1. Lastig is het idd. keuzes maken.
  Ik wil je wel 1 advies geven, ga niet zomaar in zee met een man van de bammamsite.
  Er zullen ongetwijfeld eerlijke en oprechte mannen tussen zitten, maar ik heb ook hele vervelende verhalen gehoord.
  Mannen die onder 4/5 verschillende namen een profiel daar hebben, waarvan het lijkt alsof ze heel integer zijn maar uiteindelijk toch seks willen. Die man die vele kindjes heeft verwekt en zelf asperger heeft komt ook van die site.
  Mijn donor kwam overigens ook van die site, maar ik kende via via iemand waar hij al donor voor was geweest dus ik had al een soort referentie ( en hij had al recente papieren waar op stond dat hij getest en gezond was).
  Ik wil je niet afschrikken, maar ik zou nooit in zee gaan met iemand van die site die ik niet zorgvuldig en uitgebreid gescreend heb, en daar gaat tijd in zitten.
  Bij een spermabank zijn alle mannen zowel op ziektes als geestelijk onderzocht, als een man dat nog moet gaan doen ben je minstens een half jaar verder (HIV testen duurt zo lang).
  Wat ik mezelf altijd voor ogen houd, is dat mannen die vrijwillig hun zaad afstaan aan een donorbank, zonder dat ze er iets voor terug krijgen(behalve reiskosten), wel hele sociale mannen moeten zijn.En dat vind ik een fijn idee.
  Ik weet niet of je iets aan mijn verhaal hebt, maar ik wens je veel succes bij het maken van je keuze.
  Liefs,
  Elisa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je reactie. Ik weet van de foute mannen van die site. Eigen ervaring maar ook via andere vrouwen verhalen gehoord. Heb er ook logjes over geschreven.
   Dat maakt dat ik het proces van het vinden van een betrouwbaar iemand zo pittig vind. Het kost tijd en dan nog moet maar blijken dat iemand ook echt deugt.

   En inderdaad.... het komt sociaal over om te donoren bij een spermabank.

   Verwijderen
 2. Hallo Femke,

  Toevallig hier terecht gekomen en zit in een gelijkaardige situatie. Toen ik pas begon na te denken om hier alleen aan te beginnen, was ik oorspronkelijk van plan om via een ziekenhuis en onbekende donor te werken. Ik heb ook een gesprek gehad om meer informatie te krijgen over de procedure, later,... Maar hoe meer ik hier over nadacht, hoe minder dat ik achter het idee stond om met een onbekende donor te werken. Dit is hoe ik dit natuurlijk aanvoel en is natuurlijk voor iedereen anders! Ik vind het gewoon belangrijk voor mezelf en later voor het kind, om te weten wie de vader is. Hoe staat hij in het leven,...en belangrijkste dat indien het later nodig zou zijn, er contact kan zijn tussen hem en het kind. Misschien gaat die behoefte of vraag er nooit komen maar indien dit wel het geval zou zijn, wil ik dat deze mogelijkheid er is. Ook ik ben in contact gekomen met een donor die ik helemaal niet kende en na een tijdje te mailen, heb we afgesproken op een neutrale plek. Het klikte eigenlijk direct, gevoel zat juist en ondertussen heb ik een eerste poging ZI achter de rug maar zonder pos.resultaat. Een geruststelling en zekerheid voor mij was ook dat hij verbonden is aan een ziekenhuis als donor dus alle testen en onderzoeken gehad heeft. Ik ben wel van plan om binnenkort een gesprek te hebben in een ziekenhuis ingeval het via ZI niet zou lukken en in het medisch traject zou moeten stappen. Hier gaat inderdaad veel tijd over en wil dit eventueel al opstarten want de leeftijd speelt niet in mijn voordeel.
  Soms voel ik me onzeker en ben bang dat hij om één of andere reden zou afhaken en ik helemaal opnieuw zou moeten beginnen. Ik zie de voordelen in om via anomieme donatie te werken maar op dit moment ben ook ik hier niet klaar voor en weet niet ik dit ooit zal/zou zijn. Ik probeer hier niet te veel over na te denken maar soms komen de twijfels en onzekerheden boven... Je bent al een tijdje bezig en ik begrijp dat het met momenten allemaal niet meer duidelijk is en je het niet meer helder ziet! Als je de tijd hebt, zou ik zeggen:volg je gevoel, doe waar jij je het beste bij voelt zonder te overhaasten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Femke, ik heb je gemaild!
  Gr. Elisa

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Femke,
  Ik kan je aanraden om eens op meerdangewenst.nl te kijken als je een donor zoekt. De donoren op die site komen op mij net wat serieuzer/betrouwbaarder over dan die op bammam.
  Succes met je beslissing.
  groetjes Harriet

  BeantwoordenVerwijderen